Η διατροφή ενός πατέρα είναι κρίσιμη για την υγεία των παιδιών του

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η διατροφή της μητέρας είναι πολύ σημαντική για την σωστή ανάπτυξη ενός βρέφους. Ωστόσο, μια νέα μελέτη με επικεφαλής την ερευνήτρια του πανεπιστημίου McGill, Sarah Kimmins, υποδηλώνει ότι η διατροφή του πατέρα πριν από τη σύλληψη μπορεί να διαδραματίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στην υγεία των παιδιών.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στη βιταμίνη Β9, γνωστή και ως φολικό οξύ, το οποίο βρίσκεται σε αρκετά πράσινα λαχανικά, δημητριακά, φρούτα και κρέατα. Είναι γνωστό ότι προκειμένου να αποφευχθούν αποβολές και γενετικές ανωμαλίες, οι μητέρες πρέπει να παίρνουν επαρκείς ποσότητες φολικού οξέος στη διατροφή τους. Η νέα έρευνα δείχνει για πρώτη φορά ότι τα επίπεδα φολικού οξέος του πατέρα μπορεί να είναι εξίσου σημαντικά για την ανάπτυξη και την υγεία των παιδιών, και ότι οι πατέρες πρέπει να δίνουν την ίδια προσοχή στον τρόπο ζωής και τη διατροφή τους πριν θέσουν ως στόχο να συλλάβουν ένα παιδί.

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα συγκρίνοντας τους απογόνους ποντικιών με ανεπαρκές φολικό οξύ στη διατροφή τους με τους απογόνους ποντικιών των οποίων η δίαιτα περιείχε επαρκή επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης. Βρήκαν ότι η έλλειψη φολικού οξέος συνδέεται με μια αύξηση των συγγενών ανωμαλιών διαφόρων ειδών στους απογόνους, σε σύγκριση με τους απογόνους των ποντικών οι οποίοι λάμβαναν επαρκείς ποσότητες φολικού οξέος.

"Η έρευνά μας δείχνει ότι οι πατέρες πρέπει να σκέφτονται περισσότερο για το τι τρώνε, τι καπνίζουν και τι πίνουν και να θυμούνται ότι είναι οι προστάτες των επόμενων γενεών" δήλωσε η δρ. Kimmins. "Αν όλα πάνε όπως ελπίζουμε , το επόμενο βήμα μας θα είναι να συνεργαστούμε με μια κλινική γονιμότητας, έτσι ώστε να αρχίσουμε την αξιολόγηση της σύνδεσης μεταξύ της διατροφής και του υπερβολικού βάρους των ανδρών, και πώς αυτή η πληροφορία σχετίζεται με την υγεία των παιδιών τους."

Πηγή